Bratschundervisning indeholder:
Solotimer:
- Undervisningens gyldne trekant: elev – forælder – lærer.
Eleven møder undervisningsparat til timen.
Forælderen er med til alle timer. Hun/han tager notater, hjælper med evt. at optage eller filme øvesteder etc. og hjælper med at huske hvad opgaverne går ud på, når der øves hjemme.
Læreren er imødekommende og tilpasser hver enkelt lektion til elevens behov og dagsform.
- Barnets individuelle udvikling og personlige væsen er i fokus.
- Motivation der bunder i leg, succesoplevelser, og forælderens ærlige interesse for barnet i processen, både til timerne og hjemme.
- Gentagelsens glæde, der medfører overskud, lette fingre, musikalsk flow og i sidste ende SPILLEGLÆDE.
Fællestimer:
Fællestimerne er obligatoriske og er en ligeså vigtig del af undervisningen som solotimerne, men til fællestimerne kan barnet også følges af bedsteforældre, barnepiger, større søskende etc.
Fællestimerne plejer aspekter af bratschspillet, som eleverne opnår i fællesskabet med de andre elever og de giver tillige et socialt fællesskab på tværs af alder og erfaring. I perioder hvor motivationen svigter, er det fællestimerne, der bærer børnene igennem bølgedalene. Eleverne får i fællestimerne fornemmelse for:
- at der er plads til alle, både store og små.
- at alle er forskellige og hver har sine styrker.
- at udvikling kan ske på mange måder og at alle udvikler sig i sit eget tempo.
- hvordan man opnår en fælles klang, hvor mange instrumenter lyder som ét.
- at når alle tager ansvar for fællesskabet, bliver resultatet bedst, både socialt og musikalsk.
Orkester:
Bratscheleverne lærer tidligt i deres udvikling at spille flerstemmigt og at kunne spille 2.- og 3. stemmer til melodistemmer. Bratschens rolle er traditionelt mere varieret end violinens. Den indeholder både solospil og evnen til at kunne binde klangen sammen på tværs af orkesteret. Balancen mellem at spille solistisk og at kunne støtte op om andre, er en af de musikalske opgaver bratscheleverne bliver særligt dygtige til.
Hvad det kræver af hjemmet:
- Et ønske om, at give denne gave til barnet: at få musikken og alt hvad der følger med af positive sideeffekter (øget koncentrationsevne, disciplin, sensitivitet, empati, æstetisk sans og sociale færdigheder) med i rygsækken.
- Viljen til at finde tid i hverdagen til daglig øvning hjemme i en hyggelig og konstruktiv atmosfære.