Violaen/ Bratschen er det ældste medlem af violinfamilien. Den er lidt større og kraftigere bygget end violinen og er derfor dybere i tonen. Den er alten blandt strygeinstrumenterne og er stemt med tonerne c – g – d1 – a1, som ligger 1 kvint under en violin og 1 oktav over en cello. Bratschen stryges ligesom en violin og dens klang er rig og mørk. De to instrumenter er så ens, at mange mennesker har svært ved at skelne dem fra hinanden, men bratschen har musikalsk stået lidt i skyggen af violinen.

Bratschens unikke klang og smukke tone er både kraftfuld og blød som chokolade. Den binder bassen sammen med melodien og giver krop til orkesterklangen. Dens rolle er ofte mere harmonisk end melodisk og uden den vil musikken lyde tynd og hul.

Komponisterne Bach, Mozart, Beethoven og Dvorák spillede alle bratsch og bratschen var Mendelsohns og Hindemiths yndlingsinstrument!

De berømte instrumentmagere Stradivarius og Guarnerius byggede også bratscher. Disse instrumenter er mere værd end tilsvarende violiner, da gamle bratscher og buer er mere sjældne.